Puupurjeveneen ostaminen


Jos puuveneen ostaa niin eiköhän se ole geeneistä johtuvaa. Uskomme että puveneen hankinta on järkevää mutta ei silläkään niin suurta väliä ole.
Muita vaihtoehtoa kun ei vain ole.

Kovin kehittyneessä maailmassa jossa kaikki on kehitetty ja viimeistelty huippuunsa on arvokasta voida nauttia asioista jotka ennen kaikkea perustuu esteettisiin arvoihin. Myös käsityön laatu en erilaista laatua kuin robotin tekemää.

Puu materiaalina on meille kaikille tuttua ja osamme arvostaa sitä. Kun sitten löytää hyvin säilyneen puuveneen jonka materiaalivalinnat ovat parasta laatua voi vain nauttia.

Vanhat puuveneet suunniteltiin ensin hyvännäköisiksi ja sitten sisälle mahdutettiin mitä sinne sopi. Moshulun kokoisessa veneessä tämä ei ole ongelma. Mutta ajatus on täysin erilainen kuin modernissa lasikuituveneessä.

Kaikkihan arvostavat puuveneitä mutta se ei näy markkinoilla. Nettivene.com ja blocket.se:ssä on lukuisia veneitä jotka ei vain myy. Tähän löytyy kaksi pääsyytä. Pyyntihinnat ovat epärealistisia tai veneet ovat usein huonokuntoisia.

Tästä seuraa suuri ongelma kun veneet ei myy ja vanhat omistajat ei enää innokkaasti hoida veneitään. Kunto laskee ja veneet jää edelleen myymättä.

Korkeat pyyntihinnat johtavat siihen että kuukaan ei tule edes katsomaan veneitä. Silloin ei päästä tinkimisvaiheeseen tai mahdolliseen tarjouskilpailuun.

Kävimme katsomassa noin 10 eri venettä kahden vuoden aikana. Kaksi venettä katsottiin Ruotsin puolella. Useassa tapauksessa olimme ainoat jotka tuli katsomaan. Yksi Ruotsin veneistä olimme ostamassa mutta koska myyjä oli laskenut hinnan tuli pari muuta ostajaehdokasta paikalle. Hinta lähti nousemaan ja me jäätiin rannalle.

Veneen kunto kannatta tietysti selvittää. Ja kannattaa ostaa paras vene joka löytyy vaikka hinta olisi korkeampi. Näin sanotaan kaikissa ohjeissa.

Itse pyrimme olemaan negatiivisen kriittisiä. Tämä kyllä haittasi vähän arviointikykyä kun mikään vene ei tuntunut haluttavalta. Mutta kävimme aktiivisesti katsomassa vaikka vene ei aivan ollut mitä luulimme hakevamme. Täydellistä venettä kun ei ole niin kompromissista on loppujenlopuksi kyse.

Kannattaa kuitenkin määritellä mitkä asiat on tärkeitä itselleen. Meille puumasto oli ehdoton asia. Myös mahonki kyljet oli tärkeitä vaikka loppujenlopuksi tingimme tästä.

Kolmen veneen kohdalla meillä oli mukana Max Nordlund Wilenius Båtvarvetilta Porvoosta. Kahden ensimmäisen veneen kun yhdessä tutkittiin opin näkemään monta asiaa. Moshulun kohdalla olin jo harjaantunut näkemään mutta halusin kuitenkin Maxin vielä paikalle jotta kuulisin hänen mielipiteensä.

Kaupat siis tehtiin ja kyllä vene alkoi näyttämään hienolta kun ostajapessimismi käännettiin pois päältä. Innostus on tietysti suuri mutta koska vene ostettiin maissa ja se ei ole ollut muutamana kesänä aktiivisessa käytössä on talvi/kevään projekti melko laaja. Kokemuksesta tiedämme kuitenkin että kun 2-3 kertaa viikossa tekee 3-4 tunnin rupeamat tulee siinä sen verran tunteja että suurin osa asioista tulee tehtyä. Viimeiset lakkaukset tietysti tehdään yötä myöden mutta sittenhän on koko kesä aikaa nauttia.


Alla kuvat: "Tukholmavene nr1" jonka emme sitten ostaneet.

1-img_8123.jpg

Vene oli aivan häkellyttävän hieno sisältä. Kuvassa olevat pinnat on vain vuosittain siivottu. Mitään lakkausta ym ei le tehty yli 30 vuoteen.

1-img_8121.jpg

Alkuperäinen tapetti ja liima on kestänyt kaikki vuodet

2-img_8128.jpg

Varhais 60 luvun tyyliä.

3-img_8137.jpgAlkuperäinen pöytä ei edes näytä kuluneelta.

4-img_8147.jpg

Tässä työkalut konehuoneen ovessa. Omistaja oli sähköinsiinööri ja sen tässä näkee.

2-img_8170.jpg

Omistajilla voi olla hyvin erilaiset käsitykset siitä mitä tarkoitetaan kun puuvene hoidetaan. Tämä omistaja ei ole halunut hioa puulle koska silloin vene pikkuhiljaa häviää. Mutta ei tämäkään hyvältä näyttänyt.
Arvioimme että uusi kansi sekä muut puutyöt olisi ollut liian suuri invetointi heti alkuun. Mutta päätös ei ollut helppo koska sisältä vene oli kuin uusi. Eikä vuotanut tippaakaan.

3-img_8172.jpg

--