Istumalaatikko

Työn eteneminen


Alla olevat kuvat kertoo miltä näytti kun lakka oli poistettu talvella 2013 aina siihen kun pinta on valmis. Kuvien välissä on arviolta 80 tuntia työtä. Lakan poisto tehtiin kuumailmapuhaltimella. Sen jälkeen hiottiin Abranetilla 80 ja sitten 180. Vaikeat paikat hiottiin käsin mutta Feinillä pääsee tosi hyvin vaikeisiin paikkoihin.

Pinnat petsattiin niin tummiksi kuin pystyi Internationalin mahonki petsillä. Tämän jälkeen käsiteltiin Impreg 1llä.

Lakkaus tehtiin siten että Rylard VG63 lakka laimennettiin 50/50 puutärpätillä. Tällä käsiteltiin 3 kertaa. Kuivumisaika noin viikko jokaisen kerroksen välillä. Sitten yksi kerros 70/30 (lakka/tärpätti). Nämä vaiheet tehtiin talvella jolloin lämpötila oli alle 0C astetta.

Sitten kolme kerrosta laimentamatonta Rylard VG63 jolloin kuivumisaika 2-3 päivää. Hionta Abranetillä karkeus 180 siten että pinta saatiin sileäksi. Kun hiomalaitteeseen on kytketty imuri on erittäin helppo nähdä miten paljon lakasta lähtee. Tavoitehan on saada tasainen pinta ilman että lakkapinta menee puhki. Tämän jälkeen tuli vielä 2 kerrosta lakkaa. Lisää lakkaa ei vain enää ehtinyt laittaa. Mutta onhan ensikevät tulossa jolloin lopullinen viimeistely tehdään. Näin tehtiin ruffin kanssa ja se on nyt erittäin hieno kuten kuvasta tässä alla voi nähdä.Käytetty lakkausmenetelmä

Lakkaus tehtiin mohair rullalla jolla lakka levitetään. Rullan epätasaisuus sivellään pois hyvällä luonnonharja pensselillä (RTV noin 10e). Ja vaikka ohjeet on että monta ohutta lakkakerrosta on osoittautunut että jos käyttää liian vähän lakkaa pinta ei siliä kiiltäväksi. Eli levitin aika huoletta jolloin työskentely eteni melko vauhdilla. Esimerkiksi kyljet 24m x noin 1,5m kesti 2,5 tuntia per kierros.

Olen myös käyttänyt vaahtomuovipensseleitä ja moderneja tekoharjaksisia pensseleitä. Näiden ongelma on että ne eivät levitä vaan ikään kuin lipsuvat lakan yli. Vähän kuin paklaisi liian pehmeällä lastalla.
Pensseli ja rulla kannattaa säilyttää purkissa jossa puutärpättiä tai pellavaöljyä. Näin ei tarvitse pestä välillä. Ja säilyy myös seuraavaan kevääseen.

Lakkausta olen tehnyt 5C astella ja ylöspäin. Esimerkiksi kyljet lakattiin keväällä kun oli 5C. Tällöin lakka kuivuu hitaammin jolloin oli mahdollista korjata epätasaisuuksia jopa 1 tuntia vanhaan lakkapintaan. Monet pinnat on myös lakattu täyden kaatosateen aikana. Silloin ei ole ilmassa yhtä paljon pölyä.

Rylard VG63 kuivuu kahdessa vuorokaudessa mutta jos on mahdollista olisi hyvä antaa kuivua jopa pitempään. Tosin kerran tapahtui niin että lakka kuivui 24 tunnissa mutta ei ole tietoa miksi näin tapahtui.
Käytännössä lakka tuntui aluksi aika pehmeältä mutta noin 3 viikon kuivumisen jälkeen on pinta selvästi kovettunut.

istumalaatikko_5.jpg istumalaatikko_6.jpg
istumalaatikko_7.jpg istumalaatikko_8.jpg
istumalaatikko_1.jpg istumalaatikko_2.jpg
istumalaatikko_3.jpg istumalaatikko_4.jpg