Historia

Näiden sivujen s/y Moshulu tilasi aikoinaan kuuluisan Ahvenanmaalaisen laivanvarustajan Gustaf Eriksonin poika laivanvarustaja Edgar Erikson. Gustaf menehtyi ja Edgar jatkoi GE varustamon toimitusjohtajana 1948 joka oli myös veneen valmistumisvuosi. Moshulu rakennettiin Porvoossa maineikkaalla Wileniuksen båtvarvetilla.
Itämeriristeilijä (Ö8) Moshulu suunnitteli Birger Slotte ja piirustuksiin on merkitty vuosi 1946. Slotte on tunnettu mm. A-veneistään ja Itämeren risteilijöistään. Myös 1943 Wileniuksen telakalla rakennettu 8mR Vågspel on Slotten käsialaa.

Veli Hongell ja Dan Sjöberg olivat yrittäneet ostaa Moshulun laivanvarsutaja Edgar Eriksonilta. Kaverukset oli hakeneet sopivaa venettä "mutta ei löytynyt huolimaatta käyntiä Helsingissä jne". Päättivät vielä kerran mennä Edgarin puheille. Edgar oli aikaisemmin kieltäytynyt myyästä tunnesyistä. Vene oli perhekalleus ("familje klenod"). Mutta Moshulu oli ollut silloin jo useamman vuoden maissa ja Edgarin poika Björn (merikapteeni) ei ollut kiinnostunut. Mutta Mosuhulu oli maissa Nystadin telakalla ja olisi pikkuhiljaa mennyt niin huonoon kuntoon että sen romuttaminen olisi ollut todennäköinen kohtalo.

Näillä argumenteilla Edgar sitten taipui myymään Moshulu 80.000mk hintaan 1978. Veli Hongell oli tämän kaupan myötä Moshulun omistaja.

Veli Hongell menehtyi polkupyöräonnettomuudessa loppuksesästä 1981 jolloin vene siirtyi hänen vanhempiensa omistukseen. Heidän toinen poika Jens Hongell osti Moshulun vanhemmiltaan (päivämäärä puuttuu) 75.00mk hintaan ja omisti veneen vuoteen 1986 saakka.

12.9.1986 osti Timo Hämäläinen, Paavo Perttu ja Antero Pehkonen Moshulun. Kauppakirja on allekirjoitettu Nanatalissa ja kauppahinta oli 110.000mk. Moshulu säilyi kimppaveneenä siten että alkuperäisestä joukosta Antero Pehkonen jäi omistajaksi kun muut myivät osuutensa. Matkan varrella Jussi Kalliala tuli osakkaaksi.

Vene tuli uudelleen myyntiin keväällä 2011. Kävimme tutustumassa mutta emme kuitenkaan tarjonneet koska samalla oli kiikarissa muita vaihtoehtoja. Useamman vaiheen kautta saatin lopuksi tehtyä kaupat 28.12.2011 jolloin veneen omistajiksi tuli Stefan Palmgren ja Merja Kulmavuori-Palmgren.

Moshulun kunto on erinomainen siten että kansi, ruffi, masto, puomi, istumalaatikko ja sisustus ovat alkuperäiset. Tästä voi varmasti kiittää edellisten omistajien huolenpitoa. Varmasti vaikuttaa myös se että omistajia vaihdoksia on ollut vähän. Uusien omistajien yli innostuneet muutos ym. työt on jääneet tekemättä. Siten Moshulu on säilynyt suurimmalta osin alkuperäisenä.

Olimme erittäin kriittisiä ja varovaisia kun katsastimme eri venevaihtoehtoja. Kävimme mm. kaksi kertaa Tukholmassa ja myös suomessa katsastettiin useampi vene. Jälkeenpäin arvioituna teimme parhaan mahdollisen päätöksen. Veneen mitat ja ominaisuudet, kunto, historia, mukana tullut telakointivarustus kaikki puoltaa tätä näkemystä.

Mutta vanha vene edellyttää työtä ja investointeja, tämä ei meidän tapauksessa ole ongelma vaan mahdollisuus voida harrastaa ympäri vuoden.

Moshulu nimi ja historia

Näiden sivujen purjevene s/y Moshulu on saanut nimensä purjelaivan mukaan. Ei ole tällä hetkellä tiedossa miksi juuri Moshulu valittiin. Mutta nelimastoinen parkki Moshulu oli viimeisiä Eriksonien ostama purjelaiva ja se myös voitti "Grain racen" Australiaan 1939. Purjehdusaika oli 91 päivää kun muiden 13 kilpailussa olleen laivan keskinopeus oli 123 päivää. Padua joka tulee toiseksi käytti 93 päivää. Parman ennätys 83 päivää 1933 ei siten saavutettu mutta kerrottakoon vielä että Moshulun matka Belfastista 1938 Port Lincolniin Australiaan suoriutui 82 päivässä.

Lisähuomautus: Hertzogin Cecilie "Grain racen" voitto purjehdusaika oli 1936 86 päivää ennen karilleajoa. Hertzogin Cecliestä on merkittäviä osia mm. hyteistä ym esillä Marjanhaminassa merimusesossa joka on Pommerin yhteydessä.

Moshulu oli suurin Eriksonien laivastoon kuuluvista laivoista ennen II maailmansotaa. Sen pituus on 102 metriä, leveys 14m ja mastojen korkeus kannelta on 54m.
Sodan aikana saksalaiset "konfiskoivat" Moshulun. Monien vaiheiden kautta päätyi Moshulu mm. viljavarastoksi Naantaliin.
Olemme tavanneet henkilön joka kertoi että poikavuosina hänellä oli kesäisin tapana Nanatalissa ystäviensä kanssa sukeltaa Moshulun kannalta mereen.
Eri vaiheiden kautta on Moshulu päätynyt Pihladelphiaan ravintolalaivaksi (moshulu.com).

Godfather elokuvassa Vito Corleone tulee Amerkikkaan Moshululla miksi nimen ympäri voi kertoa montakin tarinaa.
Moshulu nimi on NewYork seudulla eläneen Seneca Iroquois intiaaniheimon miehen nimi "hän joka ei pelkää mitään".
Laivan on kastanut Woodrow Wilsonin (amerikan presidentti) vaimo.
Tällä hetkellä Moshulu on maailman suurin vesillä oleva purjelaiva ja se toimii Pihladelphiassa ravintolana

(www.moshulu.com).

Laivanvarustajat Erikson

Gustaf Erikson hankki mittavan laivaston isoja purjealuksia jotka käytettiin viljan kuljettamiseen. Toisen maailmansodan jälkeen hänen poikansa Edgar ei enää kyennyt kilpailemaan vanhoilla laivoilla miksi purjelaivasto myytiin tai lahjoitettiin pois. Tunnetuimpia lahjoituksia lienee Pommern Maarianhaminassa.

Linkkejä

Birher Slotte (Wikipedia)
Wilenius båtvarv

Moshulu:

Uusi riki: http://thesquarerigger.com/moshulu.html
Erikson hakee Moshulu: http://www.nauticapedia.ca/Articles/Moshulu.php
Historia: http://en.wikipedia.org/wiki/Moshulu
Ravintola laiva: www.moshulu.com
Moshulu nimen intianiheimo Seneca

Grain Race:

Historia ja laivat

Gustaf Erikson ja laivat:

http://pamir.chez-alice.fr/Voiliers/Classe_A/Pamir/Eriksowe.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Erikson
http://en.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Erikson
http://www.wakkanet.fi/~karij/nimet/muut/eriksongu.htm
http://www.caphorniers.cl/erikson/erikson_eng.htm

Rederiaktiebolaget Gustav Erikson:
http://www.geson.ax/

Kirjoja:

"The Last Tall Ships, Gustaf Erikson and the Ålands sailing fleets 1872-1947". Julkaistu 1948 ja uusi painos 1990.

"The Grain Races, The Baltic backgrund". Julkaistu 1986.